Verktyget

Själva verktyget är ett frågebatteri. Frågorna är framtagna abduktivt och utvärderade statistiskt. Frågorna bygger på självskattning och handlar om hur arbetet fungerar i ledningsgruppen. Sammantaget visar mätningen ledningsgruppens samlade effektivitet och samarbetsförmåga. Därmed får varje ledningsgrupp ett unikt nuläge som utgångspunkt för sin effektivisering och professionalisering av ledningsgruppsarbetet.

Under 2009 och 2010 genomfördes en pilottestning med ca 200 individer. Den psykometriska utvärderingen visar god reliabilitet för samtliga delindex samt för huvuddimensionerna VAD och HUR. Faktoranalys visar också på att frågorna hör hemma i respektive faktor i enlighet med den teoretiska ansatsen. Sammantaget visar de statistiska analyserna att det finns gott stöd för MTAM-modellen.

Intern konsistens, avser hur väl olika delar av måttet mäter samma sak och oberoende av vem som utför testet. Reliabiliteten för MTAM enkäten har visat sig vara mycket god.

2019 genomförde MTAM-gruppen nya psykometriska tester av verktyget. Också den utvärderingen gjordes i samarbete med psykometriker från Stokholms universitet.

Denna gång genomfördes en fördjupad analys där hela MTAM-modellen testades på ett utökat urval av individer och grupper (N = 867 & 70 grupper). Storleken på grupperna varierade och hade mellan 3 till 16 gruppmedlemmar (Mean = 9,69; SD = 2,9) och data samlades in vid 1-3 tillfällen per grupp. I samtliga fall samlades data in vid ledningsgruppsutveckling utförd av certifierade MTAM-konsulter.

Lite mer än hälften (55 %) av individerna i de uppmätta ledningsgrupperna arbetade inom offentlig sektor och de återstående (45 %) arbetade inom den privata sektorn.

Testerna visar återigen att MTAM-modellen i god grad visar tillförlitligheten och validiteten av mätning och i praktiken.

Utvärderingen visar också att MTAM har den unika fördelen att vara det enda mätverktyget i sitt slag som kan upptäcka skillnader på gruppnivå mellan två mättillfällen. Detta är mycket unikt och sätter MTAM i en stark position att användas i ledningsgruppers utveckling och professionalisering.

Utvärderingen visar också att ledningsgrupper som arbetar med MTAM modellen som lägst kommer att höja sin förmåga med 20 procentenheter i modellen. MTAM Gruppen kan därför utlova en garanti för att arbetet med MTAM kommer att öka ledningsgruppens förmåga.